Welke kleur heeft jouw parachute?

Welke kleur heeft jouw parachute?

Afgelopen jaren heb ik als coach gemerkt dat er nog steeds veel mensen zijn die voor zich zelf niet helder hebben wat hun specifieke kwaliteiten zijn en door wat voor activiteiten en werkzaamheden ze echt gemotiveerd en geïnspireerd raken.
In het kort gezegd: weten waar je heel goed in bent en wat je heel graag doet.
Je kunt het ook als volgt zeggen: over welke kwaliteiten beschik jij zodat jij altijd je geld zal kunnen verdienen?
En daarmee is de link gelegd naar de titel van dit artikel dat verwijst naar het boek van Richard Bolles What colour is your parachute?

Als je niet helder hebt wat jij in je rugzak aan kwaliteiten hebt zitten, zal je loopbaan waarschijnlijk meer gaan afhangen van toevalligheden dan dat je er op bewuste wijze zelf sturing aan geeft.
Op de vraag: “welke stappen in je loopbaan zijn echt een bewuste keuze geweest?” - zullen veel mensen tot de conclusie komen dat toevalligheden vaak een rol hebben gespeeld. (een vacature die je opeens ziet, een oud-collega of headhunter die je benadert voor een nieuwe baan etc.)

Ook zie ik regelmatig dat iemand na de studie kiest voor een carrière pad dat op basis van maatschappelijke opvattingen als "succesvol" wordt gezien maar dat nauwelijks is afgestemd op de kwaliteiten, interesses, kernwaarden en drijfveren van de persoon zelf.
Ook heb ik regelmatig mensen gesproken die zich na jaren werken realiseerden dat hun keuze voor een bepaalde opleiding niet echt bewust gemaakt was.
De goede studieresultaten bleken meer te maken te hebben met intelligentieniveau en doorzettingsvermogen dan met oprechte interesse in het vakgebied.
En ze realiseerden zich dat hun echte interesse en talenten waarschijnlijk in een andere branche beter tot hun recht hadden gekomen en tot betere resultaten en zeker tot meer voldoening hadden geleid.

Om zelf op een bewuste manier sturing aan je loopbaan te geven is het van belang dat je als professional zelfkennis hebt.
Dus weten wie je bent, weten wat je te bieden hebt zodat je altijd je geld kan verdienen.

Ik ben benieuwd of jij weet hoe jouw parachute eruit ziet?